Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit.   

28-03-2023

HUIZENKOPERS HAKEN DOOR STIJGENDE RENTE AF, MAAR: ‘WIJ GELOVEN NOG STEEDS DAT DE ZEELANDTOREN EEN SUCCES WORDT’

De woningmarkt dreigt vast te lopen. Kopers haken af door de stijgende rente en hoge woningprijzen. Gaan Zeeuwse nieuwbouwprojecten zoals de prestigieuze 100 meter hoge ZeeLandToren in Vlissingen nog wel door? ,,Ja, want dit blijft een perfecte plek met uniek uitzicht.”

Na twee hete jaren koelt de woningmarkt af. Ook in Zeeland. Oorzaken: de stijgende rente, oplopende bouwkosten en hier en daar ook stikstofproblemen. Woningen worden nu (te) duur voor potentiële kopers, waardoor projecten tot stilstand komen of soms zelfs worden afgeblazen. De Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen voorspelt dat in 2023 het aantal verkochte nieuwbouwwoningen zal halveren.

Wat betekent dat voor Zeeuwse nieuwbouwprojecten? Zal bijvoorbeeld de 157 appartementen tellende ZeeLandToren ooit de Vlissingse lucht in priemen? Want vorig jaar maakten de projectontwikkelaars VG-D en AVV Beheer van de ZeeLandToren in het Vlissingse Scheldekwartier noodgedwongen al een sur place.

,,Dat had een goede reden”, zegt Martin Dekker van Vastgoedontwikkeling VG-D uit Middelburg. ,,Door de oorlog in Oekraïne vlogen de bouwprijzen alle kanten op. Aannemers konden ons geen vaste bouwprijs garanderen, waardoor wij de prijzen voor de appartementen en suites moeilijk konden bepalen. Als de koper niet weet wat hij moet betalen, kun je woningen ook niet verkopen. Vandaar een pas op de plaats.”

Toch is Dekker ervan overtuigd dat de ZeeLandToren niet hetzelfde lot beschoren zal zijn als ooit de Goese woontoren Scheldewachters. Die 70 meter hoge wolkenkrabber, gepland in het Stationsgebied, kwam er nooit. Er was verzet vanuit de bevolking, waardoor het plan vertraging opliep. De financiële crisis deed de rest.

Het is een gulden regel dat zo’n 70 procent van de geplande woningen en appartementen in nieuwbouwprojecten verkocht moet zijn voordat de spa de grond in kan. Ondanks de oplopende rente blijft Dekker optimistisch: ,,Rentestijgingen spelen ons niet in de kaart, maar inmiddels is het geen wildwest meer met de bouwprijzen. Daardoor kunnen we de prijzen van de appartementen gaan berekenen. Zodra we die hebben vastgesteld, kan de verkoop starten. We hopen volgend jaar al met de bouw te beginnen. Op sociale media zijn we belangstellenden nu aan het teasen. We geloven nog steeds dat dit unieke project een succes wordt. Het blijft immers een locatie met een fenomenaal uitzicht. We denken dat ook mensen van buiten Zeeland geïnteresseerd zijn.”

Artikel door Frank Balkenende

< TERUG NAAR OVERZICHT